zoet water

 
Door toepassing van de Aquo-begrippen gebruiken partijen die betrokken zijn bij waterbeheer in Nederland dezelfde termen in hun informatiesystemen, beleidsstukken en onderzoeksverslagen. Dit voorkomt fouten, onduidelijkheid en spraakverwarring, zowel tussen mensen als binnen informatiesystemen. Als iedereen dezelfde taal spreekt, neemt het onderling begrip toe.


Eigenschappen

Label (nl)zoet water
Definitie (nl)water met een chloridengehalte lager dan 300 mg/l.
Toelichting (nl)Zoet water is water dat minimale hoeveelheden zout bevat, dat dus een geringe saliniteit heeft. Hiermee onderscheidt het zich van brak water en zout water. Zoet water heeft zijn oorsprong in neerslag, dat via grondwater, beken of rivieren richting zee stroomt. Voor veel organismen is de beschikbaarheid van drinkwater van levensbelang. Drinkwater is zoetwater van zodanige kwaliteit dat het voor (menselijke) consumptie geschikt is.
BronRedeke, H.C. (postume uitgave), Hydrobiologie van Nederland. De zoete wateren. Backhuys en Meesters, Amsterdam, 1975, gewijzigd
Label (en)fresh-water
Label (de)susswasser
Begin geldigheid2011-07-04
Eind geldigheid2100-01-01
WijzigingsnummerW-2311-0008
StatusGeldig

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
zoet waterCategorie van
zoet waterGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Zoet water (Domeinwaarde)Gerelateerdzoet water
brak water (Begrip)Gerelateerdzoet water
zeewater (Begrip)Gerelateerdzoet water
RDF.jpg
Aquo history.png