Wijzigingsprocedure

De Aquo-standaard wordt beheerd en onderhouden op basis van de wensen van gebruikers; zij dienen hiervoor wijzigingsvoorstellen in. En ook door nieuwe wet- en regelgeving en (inter)nationale ontwikkelingen is het nodig de Aquo-standaard regelmatig bij te werken.

Het Aquo-team van het Informatiehuis Water beoordeelt of wijzigingsvoorstellen passen binnen de standaard. Expertgroepen en technische werkgroepen, waarin gebruikers zijn vertegenwoordigd, helpen en adviseren daarbij. Wij hanteren verschillende gradaties voor wijzigingen in de Aquo-standaard. De gradatie wordt bepaald door de impact van de wijzing op de gebruikers en/of het gebruik van de standaard. Deze impact bepaald welk proces op het wijzigingsvoorstel van toepassing is.

Je kunt een wijzigingsvoorstel indienen

Vind je dat er iets ontbreekt aan de Aquo-standaard, dat er iets niet klopt of dat er een verbetering mogelijk is? Dan kun je een wijzigingsvoorstel indienen.

Voor het beheer van de Aquo-standaard volgen we een wijzigingsprocedure, die voldoet aan de eisen van het Forum Standaardisatie voor ‘verplichte open standaarden’ voor de overheid. Het Nationaal Beraad Digitale Overheid heeft het Informatiehuis Water hiervoor bovendien de status van ‘Uitstekend Beheer’ toegekend.

Wijzigingsprocedure Aquo-standaard.jpg









Samenvatting wijzigingsprocedure Aquo-standaard

De wijzigingsprocedure komt er in de kern op neer dat we onderscheid maken in twee soorten wijzigingen:

  1. Wil je een begrip of domeinwaarde aan het woordenboek of een domeintabel aan de Aquo-standaard toe laten voegen? Dit wordt gezien als een kleine wijziging. Je voorstel kan direct worden doorgevoerd als voldaan wordt aan de acceptatiecriteria.
  2. Wil je een aanpassing laten doorvoeren op één van de bestaande informatiemodellen of in bestaande begrippen of domeinwaarden? Dit wordt gezien als een wijzing met een (middel)grote impact op het huidige gebruik van de standaard. Op zulke wijzigingen is een meer uitgebreide procedure van toepassing, waarbij andere gebruikers de mogelijkheid van inspraak hebben.

Fout in Aquo-standaard doorgeven

Heb je een fout gevonden in de Aquo-standaard? Neem dan contact op met onze Servicedesk Informatiehuis Water met een goede beschrijving van de geconstateerde fout. We stellen dat zeer op prijs! Indien nodig, gaat je melding vervolgens mee in het wijzigingsproces.

Status wijzigingen volgen

In de Aquo Sharepoint kun je de status van ingediende wijzigingsvoorstellen inzien. In de Gebruikersinstructie Aquo Sharepoint lees je hoe je toegang krijgt tot deze omgeving.

Biotaxon aanvragen

De domeintabel Biotaxon is een uittreksel van de Taxa Waterbeheer Nederland (TWN-lijst). De TWN-lijst vormt de standaard voor de opslag, verwerking en uitwisseling van biologische gegevens binnen het Nederlands waterbeheer.

De TWN-lijst wordt beheerd door specialisten van het laboratorium van Rijkswaterstaat.
Het aanvragen van een nieuw biotaxon in de TWN-lijst kan uitsluitend via het TWN-loket.
Het TWN-loket is bereikbaar via arnold.veen@rws.nl (met in de cc rene.van.wezel@rws.nl).

Het Informatiehuis Water zal de domeintabel Biotaxon 1x per jaar synchroniseren met de TWN-lijst. Als dit te laat is voor jouw uitwisselbehoefte, neem dan contact op met onze Servicedesk Informatiehuis Water.