Werken met informatiemodellen

In de Aquo-informatiemodellen is vastgelegd welke relaties er bestaan tussen gegevens die te maken hebben met waterbeheer. Informatiemodellen zijn nuttig omdat ze ervoor zorgen dat (een eenduidige) betekenis aan data kan worden geven.

Bijvoorbeeld: Een laboratorium analyseert een watermonster voor een waterschap. Als dit laboratorium doorgeeft dat het resultaat 7 is, zegt dit op zich nog niets. De Aquo-informatiemodellen schrijven voor dat er bij dit resultaat ook vermeld moet worden waar is gemeten/bemonsterd, wanneer dit is gedaan, wat er is gemeten (parameter) en met welke eenheid het resultaat wordt weergegeven.

Een Aquo-informatiemodel kan bovendien worden gebruikt om te bepalen welke gegevens in een database aanwezig moeten zijn om de data volgens de standaard te kunnen uitwisselen. Dit maakt het mogelijk om eenmaal ingewonnen data meervoudig te gebruiken.

Aquo-informatiemodellen worden ook gebruikt voor het ontwikkelen van import- en exportbestanden of interfaces.

Hoe werkt het?

In de Aquo-standaard zijn informatiemodellen opgenomen voor verschillende soorten gegevensuitwisseling en die zijn per thema gerangschikt. Daarnaast is een gelaagdheid aangebracht:

Hierin zijn alle toepassingen aangegeven waarvoor, op dit moment Aquo-informatiemodellen beschikbaar zijn;

Dit is een selectie uit het semantische model, die specifiek is voor een bepaald werkveld of uitwisseldoel;

Hiermee kunnen programmeurs aan de slag ten behoeve van een geautomatiseerde (computer naar computer) gegevensuitwisseling.

Metamodel Informatie Modellering (MIM)
De Aquo-informatiemodellen zijn opgezet volgens het MIM - Metamodel Informatie Modellering (geostandaarden.nl). MIM biedt een gemeenschappelijk vertrekpunt voor het maken van informatiemodellen. De afspraken reiken over de grenzen van bestuurslagen heen en zijn toepasbaar in uiteenlopende domeinen.

Toelichting UML
De Aquo informatiemodellen zijn gemodelleerd met behulp van UML (unified modeling language) in Enterprise Architect. Meer informatie over UML-klassendiagrammen en de betekenis van de verschillende soorten relaties in UML klassendiagrammen vind je hier:

Heb je vragen over (het werken met) Aquo-informatiemodellen?

Neem dan contact met ons op via Servicedesk Informatiehuis Water.