CCvD-Datastandaarden: verschil tussen versies

 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
 
|Publicatie=Publiceren
 
|Publicatie=Publiceren
 
}}
 
}}
Het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden (CCvD-D) is een gezamenlijk initiatief van [https://www.sikb.nl/ SIKB], het [https://www.ihw.nl/ Informatiehuis Water] (IHW) en [https://www.riool.net/home Stichting RIONED]. Het CCvD Datastandaarden is het onafhankelijk besluitvormend orgaan voor de standaarden Aquo, SIKB0101 en SIKB0102. Het CCvD Datastandaarden staat voor een uniform en transparant beheer van deze standaarden en draagt bij aan harmonisatie in overlappende domeinen.
+
Wijzigingsvoorstellen voor de Aquo-standaard met een grote en middelgrote impact worden ter goedkeuring voorgelegd aan het Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden (CCvD-D) voordat ze doorgevoerd worden. Bovendien worden alle wijzigingen met kleine impact ter bekrachtiging voorgelegd aan het CCvD-D. Deze wijzigingen zijn dan al wel doorgevoerd in de standaard zodat gebruikers gelijk gegevens over bijvoorbeeld nieuwe stoffen kunnen uitwisselen.<br/>
  
Wat is het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden?
+
==Wat is het Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden?==
Het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden (CCvD-D) is een gezamenlijk initiatief van het Informatiehuis Water (IHW) de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) en de Stichting RIONED. Het college is een onafhankelijk besluitvormend orgaan voor het vaststellen van  wijzigingen op diverse datastandaarden voor de waterbeheerders en de partijen die met onze ondergrond in de weer zijn. Zo ook voor uw organisatie!
+
Om te borgen dat voor iedereen data-uitwisseling mogelijk is, en dat de voorwaarden hiertoe niet door bijvoorbeeld één partij of bedrijf worden bepaald, is het Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden (CCvD-D) in het leven geroepen. Dit onafhankelijke College ziet erop toe dat bodem-, water- en archeologische gegevens door alle betrokkenen digitaal kunnen worden uitgewisseld. Het CCvD-D neemt besluiten over wijzigingen op de datastandaarden en kan ook nieuwe standaarden vaststellen.<br/>
  
De verantwoordelijkheid van het CCvD-D is het vaststellen van wijzigingsverzoeken, het controleren op de juiste procesgang en  het eventueel besluiten tot openbare consultatie van de wijzigingsverzoeken richting de belanghebbenden. Kortom, het college heeft een belangrijke rol in de uitwisseling van vergelijkbare informatie tussen allerlei partijen in de bodem- en watersector. Lees meer over het CCvD-D op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB].
+
Het CCvD-D besluit over de volgende standaarden:
 +
* de Aquo-standaard – beheerd door het [https://www.ihw.nl/ Informatiehuis Water]<br/>
 +
* het SIKB0101 (bodem) en het SIKB0102 (archeologie) – beheerd door het [https://www.sikb.nl/ SIKB]<br/>
 +
* het GegevensWoordenboek Stedelijk Water/GWSW (riolering) – beheerd door [https://www.riool.net/home Stichting RIONED]<br/>
 +
<br/>
 +
Het Informatiemodel Metingen ([[IM Metingen]]) - onderdeel van de standaarden SIKB0101 en Aquo – valt eveneens onder de besluitvorming van het CCvD-D.<br/>
  
De standaarden
+
==Samenstelling CCvD-D==
Het college buigt zich over de volgende standaarden:
+
Het CCvD-D is een initiatief van het Informatiehuis Water, SIKB en Stichting RIONED. Overheden, zoals waterbeheerders, gemeenten en provincies, en uitvoerende bedrijven waaronder laboratoria, adviesbureaus en softwareontwikkelaars nemen deel in het CCvD-D. Een onafhankelijke externe voorzitter leidt de vergaderingen. Het CCvD-D richt zich op de sectoren bodem, water en archeologie, maar staat open voor verbreding. Het verwelkomt bedrijven en organisaties die in hun werk raakvlakken zien met deze aandachtsvelden.<br/>
* De Aquo-standaard – beheerd door het IHW
 
* Het SIKB0101 – beheerd door het SIKB
 
* Het SIKB0102 – beheerd door het SIKB
 
* Het GWSW - beheerd door stichting RIONED.
 
  
Het CCvD-D staat voor een uniform en transparant beheer van deze standaarden en draagt bij aan harmonisatie in overlappende domeinen. Belangrijke uitgangspunten voor de standaarden onder toezicht  van dit college zijn aansluiting op het Basismodel Geo-informatie ([https://www.geonovum.nl/geo-standaarden/nen-3610-basismodel-voor-informatiemodellen NEN3610]) en publicatie van de standaarden op de ‘pas toe of leg uit' lijst van [https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/verplicht Open Standaarden] in Nederland. Open Standaarden betekent dat deze standaarden op basis van consensus tot stand komen en worden onderhouden.
+
Op [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden CCvD-Datastandaarden - SIKB] vind je de leden van het CCvD-D en de brancheorganisatie die zij vertegenwoordigen.<br/>
  
Documentatie voor het indienen van een klacht over het wijzigingsproces
+
De taakstelling en werkwijze van het CCvD-D zijn vastgelegd in de [https://www.sikb.nl/doc/Datastandaarden/Samenwerkingsovereenkomst%20inzake%20CCvD%20Datastandaarden%20SIKB,%20IHW%20en%20Rioned.pdf Samenwerkingsovereenkomst SIKB-IHW-Stichting RIONED] en een [https://www.sikb.nl/doc/Datastandaarden/Reglement%20CCvD%20Datastandaarden%20(def%2020131204).pdf Reglement CCvD - Datastandaarden], die in juni 2017 door de besturen van SIKB en Stichting RIONED en het managementteam van het Informatiehuis Water zijn vastgesteld.<br/>
Wenst u informatie over hoe u een klacht over het wijzigingsproces kan indienen? Dit leest u in het [https://www.sikb.nl/doc/Datastandaarden/Reglement%20CCvD%20Datastandaarden%20(def%2020131204).pdf Reglement CCvD Datastandaarden].
 
  
De leden van het CCvD-D en hun overleggen
+
==Bijeenkomsten CCvD-D==
Het college bestaat uit vertegenwoordigers van datagebruikers en softwareontwikkelaars uit zowel de overheid als marktpartijen binnen de verschillende domeinen. Op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB] vindt u een actueel ledenoverzicht. Het CCvD-D is altijd op zoek naar meer expertise vanuit de verschillende invalshoeken. Kunt u een goede bijdrage leveren vanuit een bepaalde invalshoek? En bent u beschikbaar en enthousiast om deel te nemen aan dit veelzijdige en professionele team? Meld u dan aan via [http://mailto:servicedesk@ihw.nl servicedesk@ihw.nl].
+
Gemiddeld komt het CCvD-D 4 keer per jaar bijeen. De bijeenkomsten zijn openbaar. Je vindt de data van de bijeenkomsten op [https://www.ihw.nl/centraal-college-van-deskundigen-datastandaarden Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden | Informatiehuis Water (ihw.nl)].<br/>
  
Vier keer per jaar vergadert het college met elkaar. Op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB] vindt u de overlegdata en de vergaderstukken van het CCvD-D.
+
Kijk voor meer informatie op [https://www.sikb.nl/ccvddatastandaarden CCvD-Datastandaarden - SIKB]. Hier vind je ook verslagen van het overleg.

Huidige versie van 24 sep 2023 om 09:15

Wijzigingsvoorstellen voor de Aquo-standaard met een grote en middelgrote impact worden ter goedkeuring voorgelegd aan het Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden (CCvD-D) voordat ze doorgevoerd worden. Bovendien worden alle wijzigingen met kleine impact ter bekrachtiging voorgelegd aan het CCvD-D. Deze wijzigingen zijn dan al wel doorgevoerd in de standaard zodat gebruikers gelijk gegevens over bijvoorbeeld nieuwe stoffen kunnen uitwisselen.

Wat is het Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden?

Om te borgen dat voor iedereen data-uitwisseling mogelijk is, en dat de voorwaarden hiertoe niet door bijvoorbeeld één partij of bedrijf worden bepaald, is het Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden (CCvD-D) in het leven geroepen. Dit onafhankelijke College ziet erop toe dat bodem-, water- en archeologische gegevens door alle betrokkenen digitaal kunnen worden uitgewisseld. Het CCvD-D neemt besluiten over wijzigingen op de datastandaarden en kan ook nieuwe standaarden vaststellen.

Het CCvD-D besluit over de volgende standaarden:

  • de Aquo-standaard – beheerd door het Informatiehuis Water
  • het SIKB0101 (bodem) en het SIKB0102 (archeologie) – beheerd door het SIKB
  • het GegevensWoordenboek Stedelijk Water/GWSW (riolering) – beheerd door Stichting RIONED


Het Informatiemodel Metingen (IM Metingen) - onderdeel van de standaarden SIKB0101 en Aquo – valt eveneens onder de besluitvorming van het CCvD-D.

Samenstelling CCvD-D

Het CCvD-D is een initiatief van het Informatiehuis Water, SIKB en Stichting RIONED. Overheden, zoals waterbeheerders, gemeenten en provincies, en uitvoerende bedrijven waaronder laboratoria, adviesbureaus en softwareontwikkelaars nemen deel in het CCvD-D. Een onafhankelijke externe voorzitter leidt de vergaderingen. Het CCvD-D richt zich op de sectoren bodem, water en archeologie, maar staat open voor verbreding. Het verwelkomt bedrijven en organisaties die in hun werk raakvlakken zien met deze aandachtsvelden.

Op CCvD-Datastandaarden - SIKB vind je de leden van het CCvD-D en de brancheorganisatie die zij vertegenwoordigen.

De taakstelling en werkwijze van het CCvD-D zijn vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst SIKB-IHW-Stichting RIONED en een Reglement CCvD - Datastandaarden, die in juni 2017 door de besturen van SIKB en Stichting RIONED en het managementteam van het Informatiehuis Water zijn vastgesteld.

Bijeenkomsten CCvD-D

Gemiddeld komt het CCvD-D 4 keer per jaar bijeen. De bijeenkomsten zijn openbaar. Je vindt de data van de bijeenkomsten op Centraal College van Deskundigen - Datastandaarden | Informatiehuis Water (ihw.nl).

Kijk voor meer informatie op CCvD-Datastandaarden - SIKB. Hier vind je ook verslagen van het overleg.