Indienen wijzigingsvoorstel

De inhoud van de Aquo-standaard wordt door u bepaald. Een verzoek tot een wijziging (of toevoeging) kunt u indienen door het Wijzigingsvoorstel-formulier zo volledig mogelijk in te vullen en te mailen naar Servicedesk Informatiehuis Water. Sla het formulier alleen lokaal op een computer op en niet op een Sharepoint, dan veranderen nl. de eigenschappen van het formulier. Met vragen over het invullen kunt u terecht bij de Servicedesk Informatiehuis Water. In het formulier is aangeven welke informatie verplicht is, hieronder treft u nog wat aandachtspunten.

Wij maken aan de hand van een impactmatrix onderscheid tussen de volgende wijzigingen:

  • X wijzigingen op een van de informatiemodellen; deze wijzigingen hebben veel impact voor gebruikers van de standaard.
  • Y wijzigingen op een van de informatiemodellen; deze wijzigingen hebben minder impact voor de gebruikers van de standaard.
  • kleine wijzigingen; zoals het toevoegen van domeinwaarden of definities.
  • grote wijzigingen; zoals het wijzigingen van domeinwaarden of definities.


Alle wijzigingsvoorstellen worden gepubliceerd op de Aquo-sharepoint. Wijzigingsvoorstellen worden beoordeeld aan de hand van de acceptatiecriteria voor de Aquo-standaard.


Afhandeling van uw wijzigingsvoorstel

Na het indienen van een wijzigingsvoorstel bij de Servicedesk van het Informatiehuis Water ontvangt u binnen 1 werkdag een ontvangstbevestiging met een referentienummer (W-nummer). Heeft u geen ontvangstbevestiging ontvangen? Neem dan contact op met de Servicedesk Informatiehuis Water.

De Servicedesk beoordeelt of uw wijzigingsvoorstel van toepassing is op de Aquo-standaard. Vervolgens bekijken we of het wijzigingsvoorstel compleet is. Zo niet, dan nemen wij contact met u op.

Wij streven er naar kleine wijzigingen binnen 10 werkdagen door te voeren. Houdt u bij het indienen van modelwijzigingen en grote wijzigingen rekening met een langere doorlooptijd? Deze worden max. 2x per jaar (in april/mei en oktober/november) behandeld in de expertgroepen en technische werkgroepen. Modelwijzigingen en grote wijzigingen op domeinwaarden en begrippen kunnen pas na goedkeuring van het CCvD-Datastandaarden worden doorgevoerd. In dat geval informeren wij u in welke update uw voorstel wordt meegenomen.

Als uw wijziging is doorgevoerd, ontvangt u van ons een melding dat het wijzigingsvoorstel is afgehandeld. Heeft u tussentijds vragen of opmerkingen, dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Houd het W-nummer daarbij paraat of vermeld het in uw e-mail.

Aanvragen biotaxon

Voor het aanvragen van een nieuw biotaxon geldt een andere procedure, deze zijn namelijk opgenomen in de Taxa Waterbeheer Nederland (TWN-lijst) waarvan de domeintabel Biotaxon een uittreksel is. De TWN-lijst vormt de standaard voor de opslag, verwerking en uitwisseling van biologische gegevens binnen het waterbeheer in Nederland. De TWN-lijst wordt beheerd door inhoudelijk specialisten van het laboratorium van Rijkswaterstaat. Het aanvragen van een nieuw taxon in de TWN-lijst kan uitsluitend via de tool TWN-lijst. De afhandeling van uw taxon aanvraag loopt dus niet via het Informatiehuis Water.

In de TWN-lijst zijn alle organismen opgenomen die voor het het waterbeheer relevant (kunnen) zijn en die visueel (microscopisch) geanalyseerd worden. Dit kunnen zowel aquatische als semi-aquatische als ook niet-aquatische organismen zijn. De naamgeving van de taxa is eenduidig volgens de binominale nomenclatuur en kent een verwijzing naar de auteur en determinatie literatuur. Op de TWN-lijst komen geen schimmels en bacteriën voor omdat deze niet visueel worden geanalyseerd. Daarnaast is voor het onderzoek naar schimmels en bacteriën geen parent-structuur nodig die in de taxanomie wordt gebruikt.

De TWN-standaard omvat nu bijna 27000 taxa verdeeld over 12 groepen, te weten: macro-evertebraten, fytoplankton, diatomeeen, zooplankton, macrofyten, nematoden, zoogdieren, amfibieën, reptielen, vlinders, vissen en vogels.

Achtergronddocumentatie over de TWN-lijst is opgenomen in de praktijkrichtlijn Aquo-domeintabellen IM Metingen. Voor vragen over de TWN kunt u de FAQ TWN raadplegen. Staat uw vraag hier niet bij? Neemt u dan contact op met onze Servicedesk. Zij zullen u verder helpen.

De taxa uit de TWN-lijst zijn ook opgenomen in de Aquo-domeintabel Biotaxon zodat datavalidatie mogelijk is. Het Informatiehuis Water zal de domeintabel Biotaxon 1x per jaar synchroniseren met de TWN-lijst, indien dit te laat is voor uw uitwisselbehoefte neem dan contact op met de Servicedesk Informatiehuis Water.