CCvD-Datastandaarden: verschil tussen versies

Regel 2: Regel 2:
 
|Publicatie=Publiceren
 
|Publicatie=Publiceren
 
}}
 
}}
Het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden (CCvD-D) is een gezamenlijk initiatief van [https://www.sikb.nl/ SIKB], het [https://www.ihw.nl/ Informatiehuis Water] (IHW) en [https://www.riool.net/home Stichting RIONED]. Het CCvD Datastandaarden is het onafhankelijk besluitvormend orgaan voor de standaarden Aquo, SIKB0101 en SIKB0102. Het CCvD Datastandaarden staat voor een uniform en transparant beheer van deze standaarden en draagt bij aan harmonisatie in overlappende domeinen.
+
Het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden (CCvD-D) is het onafhankelijk besluitvormend orgaan voor de volgende standaarden:<br/>
 +
- De Aquo-standaard – beheerd door het [https://www.ihw.nl/ Informatiehuis Water] <br/>
 +
- Het SIKB0101 – beheerd door het [https://www.sikb.nl/ SIKB]<br/>
 +
- Het SIKB0102 – beheerd door het SIKB <br/>
 +
- Het GWSW - beheerd door [https://www.riool.net/home Stichting RIONED]. <br/>
  
Wat is het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden?
+
Het CCvD Datastandaarden staat voor een uniform en transparant beheer van deze standaarden en draagt bij aan harmonisatie in overlappende domeinen. Belangrijke uitgangspunten voor de standaarden onder toezicht  van dit college zijn aansluiting op het Basismodel Geo-informatie ([https://www.geonovum.nl/geo-standaarden/nen-3610-basismodel-voor-informatiemodellen NEN3610]) en publicatie van de standaarden op de ‘pas toe of leg uit' lijst van [https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/verplicht Forum Standaardisatie].  
Het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden (CCvD-D)  is een gezamenlijk initiatief van het Informatiehuis Water (IHW) de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) en de Stichting RIONED. Het college is een onafhankelijk besluitvormend orgaan voor het vaststellen van wijzigingen op diverse datastandaarden voor de waterbeheerders en de partijen die met onze ondergrond in de weer zijn. Zo ook voor uw organisatie!
 
  
De verantwoordelijkheid van het CCvD-D is het vaststellen van wijzigingsverzoeken, het controleren op de juiste procesgang en het eventueel besluiten tot openbare consultatie van de wijzigingsverzoeken richting de belanghebbenden. Kortom, het college heeft een belangrijke rol in de uitwisseling van vergelijkbare informatie tussen allerlei partijen in de bodem- en watersector. Lees meer over het CCvD-D op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB].
+
* Taken:
 +
- besluitvorming over (wijzigingen in) de aangesloten standaarden en bijbehorende documenten (zoals protocollen, praktijkhandleidingen en gegevenswoordenboeken) en eventuele tooling (zoals domeintabellenservice, testdata, validatietools, etc.;<br/>
 +
- Vaststellen procedures met betrekking tot het beheer van standaarden;<br/>
 +
- Uitzetten koers die leidt tot harmonisatie tussen onder haar beheer vallende standaarden;<br/>
 +
- Stimuleren tot het ontwikkelen van instrumenten die ondersteunend zijn aan de (kwaliteit van de) implementatie van standaarden (richtlijnen, tools, datasets);<br/>
 +
- Stimuleren afstemming communicatie over de standaarden en andere relevante ontwikkelingen.
  
De standaarden
+
* Samenstelling:
Het college buigt zich over de volgende standaarden:
+
- Verdeling tussen afgevaardigden van verschillende groepen, waarbij geen van de groepen een doorslaggevende positie heeft:<br/>
* De Aquo-standaard – beheerd door het IHW
+
a) de beheerders van de standaarden<br/>
* Het SIKB0101 – beheerd door het SIKB
+
b) de software-/applicatieontwikkelaars die gebruik maken van de standaarden<br/>
* Het SIKB0102 – beheerd door het SIKB
+
c) de databeheerders die gebruik maken van de standaarden<br/>
* Het GWSW - beheerd door stichting RIONED.
+
d) derden/adviseurs (zonder stemrecht)<br/>
 +
- Totale grootte ca. 20 deelnemers. Actuele deelnemerslijst staat op de site van het [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden  SIKB].
  
Het CCvD-D staat voor een uniform en transparant beheer van deze standaarden en draagt bij aan harmonisatie in overlappende domeinen. Belangrijke uitgangspunten voor de standaarden onder toezicht  van dit college zijn aansluiting op het Basismodel Geo-informatie ([https://www.geonovum.nl/geo-standaarden/nen-3610-basismodel-voor-informatiemodellen NEN3610]) en publicatie van de standaarden op de ‘pas toe of leg uit' lijst van [https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/verplicht Open Standaarden] in Nederland. Open Standaarden betekent dat deze standaarden op basis van consensus tot stand komen en worden onderhouden.
+
* Besluitvorming:
 +
- Besluitvorming vindt plaats op basis van consensus;<br/>
 +
- Het CCvD-D bestaat uit leden met stemrecht en leden met een adviesrecht;<br/>
 +
- De eindverantwoordelijkheid voor besluiten van het CCvD-D ligt bij de respectievelijke besturen. De besluiten van het CCvD-D worden bekrachtigd door het bestuur van SIKB, het bestuur van Stichting RIONED respectievelijk het DO van het IHW, ieder voor zover dat hun belang betreft.  
  
Documentatie voor het indienen van een klacht over het wijzigingsproces
+
* Reikwijdte:
Wenst u informatie over hoe u een klacht over het wijzigingsproces kan indienen? Dit leest u in het [https://www.sikb.nl/doc/Datastandaarden/Reglement%20CCvD%20Datastandaarden%20(def%2020131204).pdf Reglement CCvD Datastandaarden].
+
- Het CCvD richt zich in eerste instantie op de standaarden binnen de domeinen bodem, water en archeologie.<br/>
 +
- Het CCvD sluit de inbreng van standaarden buiten die domeinen niet uit.  
  
De leden van het CCvD-D en hun overleggen
+
* Voorzitter:
Het college bestaat uit vertegenwoordigers van datagebruikers en softwareontwikkelaars uit zowel de overheid als marktpartijen binnen de verschillende domeinen. Op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB] vindt u een actueel ledenoverzicht. Het CCvD-D is altijd op zoek naar meer expertise vanuit de verschillende invalshoeken. Kunt u een goede bijdrage leveren vanuit een bepaalde invalshoek? En bent u beschikbaar en enthousiast om deel te nemen aan dit veelzijdige en professionele team? Meld u dan aan via [http://mailto:servicedesk@ihw.nl servicedesk@ihw.nl].
+
- Onafhankelijk<br/>
 +
- Aangesteld door de initiatiefnemers (SIKB/IHW/RIONED)
  
Vier keer per jaar vergadert het college met elkaar. Op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB] vindt u de overlegdata en de vergaderstukken van het CCvD-D.
+
* Vergaderfrequentie:
 +
3 à 4x per jaar, waarvan 2 besluitvormende de andere informatief.
 +
Op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB] vindt u de overlegdata en de vergaderstukken van het CCvD-D.
 +
 
 +
Het CCvD-D heeft een [https://www.sikb.nl/doc/Datastandaarden/Reglement%20CCvD%20Datastandaarden%20(def%2020131204).pdf Reglement CCvD-Datastandaarden]. Hierin vindt u meer informatie bijv. over het indienen van een klacht over het wijzigingsproces.
 +
 
 +
Het CCvD-D is altijd op zoek naar meer expertise vanuit de verschillende invalshoeken. Kunt u een goede bijdrage leveren vanuit een bepaalde invalshoek? En bent u beschikbaar en enthousiast om deel te nemen aan dit veelzijdige en professionele team? Meld u dan aan via [mailto:servicedesk@ihw.nl servicedesk@ihw.nl].
 +
 
 +
Lees meer over het CCvD-D op de [https://www.sikb.nl/datastandaarden/ccvd-datastandaarden website van SIKB].

Versie van 18 dec 2021 04:01

Het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden (CCvD-D) is het onafhankelijk besluitvormend orgaan voor de volgende standaarden:
- De Aquo-standaard – beheerd door het Informatiehuis Water
- Het SIKB0101 – beheerd door het SIKB
- Het SIKB0102 – beheerd door het SIKB
- Het GWSW - beheerd door Stichting RIONED.

Het CCvD Datastandaarden staat voor een uniform en transparant beheer van deze standaarden en draagt bij aan harmonisatie in overlappende domeinen. Belangrijke uitgangspunten voor de standaarden onder toezicht van dit college zijn aansluiting op het Basismodel Geo-informatie (NEN3610) en publicatie van de standaarden op de ‘pas toe of leg uit' lijst van Forum Standaardisatie.

  • Taken:

- besluitvorming over (wijzigingen in) de aangesloten standaarden en bijbehorende documenten (zoals protocollen, praktijkhandleidingen en gegevenswoordenboeken) en eventuele tooling (zoals domeintabellenservice, testdata, validatietools, etc.;
- Vaststellen procedures met betrekking tot het beheer van standaarden;
- Uitzetten koers die leidt tot harmonisatie tussen onder haar beheer vallende standaarden;
- Stimuleren tot het ontwikkelen van instrumenten die ondersteunend zijn aan de (kwaliteit van de) implementatie van standaarden (richtlijnen, tools, datasets);
- Stimuleren afstemming communicatie over de standaarden en andere relevante ontwikkelingen.

  • Samenstelling:

- Verdeling tussen afgevaardigden van verschillende groepen, waarbij geen van de groepen een doorslaggevende positie heeft:
a) de beheerders van de standaarden
b) de software-/applicatieontwikkelaars die gebruik maken van de standaarden
c) de databeheerders die gebruik maken van de standaarden
d) derden/adviseurs (zonder stemrecht)
- Totale grootte ca. 20 deelnemers. Actuele deelnemerslijst staat op de site van het SIKB.

  • Besluitvorming:

- Besluitvorming vindt plaats op basis van consensus;
- Het CCvD-D bestaat uit leden met stemrecht en leden met een adviesrecht;
- De eindverantwoordelijkheid voor besluiten van het CCvD-D ligt bij de respectievelijke besturen. De besluiten van het CCvD-D worden bekrachtigd door het bestuur van SIKB, het bestuur van Stichting RIONED respectievelijk het DO van het IHW, ieder voor zover dat hun belang betreft.

  • Reikwijdte:

- Het CCvD richt zich in eerste instantie op de standaarden binnen de domeinen bodem, water en archeologie.
- Het CCvD sluit de inbreng van standaarden buiten die domeinen niet uit.

  • Voorzitter:

- Onafhankelijk
- Aangesteld door de initiatiefnemers (SIKB/IHW/RIONED)

  • Vergaderfrequentie:

3 à 4x per jaar, waarvan 2 besluitvormende de andere informatief. Op de website van SIKB vindt u de overlegdata en de vergaderstukken van het CCvD-D.

Het CCvD-D heeft een Reglement CCvD-Datastandaarden. Hierin vindt u meer informatie bijv. over het indienen van een klacht over het wijzigingsproces.

Het CCvD-D is altijd op zoek naar meer expertise vanuit de verschillende invalshoeken. Kunt u een goede bijdrage leveren vanuit een bepaalde invalshoek? En bent u beschikbaar en enthousiast om deel te nemen aan dit veelzijdige en professionele team? Meld u dan aan via servicedesk@ihw.nl.

Lees meer over het CCvD-D op de website van SIKB.