Shape voor IMWA

Het shapeformaat (shp) is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie. Het shapeformaat is een open formaat dat wereldwijd gebruikt wordt en in de meeste GIS-pakketten op zowel UNIX- als Windows-omgevingen gebruikt kan worden.

De gegevens worden beschreven met behulp van attributen. Attributen zijn kenmerken van de gegevens die beschreven worden. De attributen van de gegevens worden in het DBASE IV-formaat uitgewisseld en kunnen ingelezen worden in bijvoorbeeld Microsoft Excel en Microsoft Access. Meer informatie over shape files kunt u vinden op de ESRI site: ESRI Shapefile Technical Description.

Shapefile bestanden worden standaard in meerdere fysieke bestanden uitgewisseld. Relevant zijn:


  * .shp 

Dit is een bestand met de ligging van de objecten, de feitelijke geometrie. Geometrie kan punt-, lijn- en/of vlakgeometrie zijn (inclusief de ‘multi’ variant daarvan). Combinaties van geometrieën zijn niet toegestaan in een enkele meetobject Shapefile bestand.

  * .dbf

Dit is het bestand met de ‘attribuut’ informatie van de objecten, de kolomkoppen en gegevensregels.

  * .shx

Dit bestand bevat voor elk object de index in het .shp bestand en is noodzakelijk voor de technische koppeling.

Het shp-formaat wordt in de Aquo-standaard vooralsnog alleen toegepast bij IMWA Waterveiligheid.

Voorbeeld IMWA Waterveiligheid Bekledingsconstructie ==> dit is een zip bestand (nog downloaden-maar werd nooit gebruikt)

Template en Voorbeeld HWBP-projectareaal ==> dit is een zip bestand (nog downloaden)