Aquo LOC webservice

De Aquo LOC webservice is een systeemonafhankelijke manier om de informatie over een term of object, zoals deze in de Aquo LOC is opgenomen, op te vragen. Via deze service kunt u als gebruiker de meest recente definitie van een woord  opzoeken. Door de service te implementeren wordt altijd de laatste versie opgehaald. Dit voorkomt dat een applicatie achter loopt met de meest actuele versie van de Aquo-standaard.

Opvragen van termen en hun definitie gaat eenvoudig. De service haalt de informatie op via een URL die vergelijkbaar is met onderstaand URL:

http://www.aquolex.nl/items/skos?id=26300

De informatie achter deze pagina is hetzelfde als de leesbaar weergegeven informatie in de Aquo LOC:

http://www.aquolex.nl/html5/?id=26300&type=term

In beide gevallen gaat het om de term ‘brug'. Om erachter te komen welke URL gebruikt dient te worden, selecteert u de term in de Aquo LOC en kopieert u de waarde van het veld ‘id' in de URL van de webservice.

In de webservice wordt gebruik gemaakt van een skosowl-formaat. Dit formaat is geënt op het xml-formaat. Daarmee is de taal systeemonafhankelijk. Door de verwijzingen tussen termen is bijvoorbeeld het concept van LinkedData te ondersteunen. Met LinkedData kunnen verschillende registraties eenvoudig naar elkaar verwijzen. Dit voorkomt meervoudige registratie en dubbel beheer.

Toepassing

Op dit moment zijn er nog geen applicaties bekend die de webservice van de Aquo LOC gebruiken.