Publieke consultaties

De informatiemodellen van de Aquo-standaard worden opnieuw gemodelleerd. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe informatiemodellen optimaal aansluiten op de wensen van de gebruikers, organiseren we per informatiemodel een publieke consultatie.

Aanleiding

De directe aanleiding voor het herzien van de IMWA-informatiemodellen is een nieuwe versie van de NEN3610, het basismodel voor geo-informatie. IMWA is een informatiemodel dat betrekking heeft op geo-informatie. Het huidige IMWA (IMWA:2018) is gebaseerd op de NEN3610:2011. In de nieuwe versie, de NEN3610:2022, zijn wijzigingen aangebracht die effect hebben op IMWA. We passen de IMWA-informatiemodellen hierop aan.

Het herzien van IMWA biedt gelegenheid om meer wijzigingen door te voeren:

  • Door IMWA te modelleren volgens het MIM (Metamodel Informatiemodellering sluit IMWA beter aan op andere standaarden binnen de overheid die een raakvlak hebben met waterbeheer, zoals het informatiemodel Omgevingswet (IMOW) en Informatiemodel Natuur (IMNa).
  • We nemen wensen mee van gebruikers van IMWA, zoals bij het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium voor primaire waterkeringen (BOI), Slim Watermanagement, Nationaal Hydrologisch Instrumentarium (NHI), Digitale Delta (DD-API), EU Open datarichtlijn (HVDL) en de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who).
  • En we spelen in op de digitale transformatie. IMWA:2024 wordt modelgedreven ontwikkeld, gebaseerd op Model Driven Design (MDD). Daarbij dient een informatiemodel als specificatie voor gegevensuitwisseling. API-strategieën kunnen zo beter worden ondersteund.

IMWA Watersysteem

Van 24 oktober t/m 22 november 2024 kunnen gebruikers feedback geven bij het informatiemodel IMWA Watersysteem.


Je feedback is belangrijk voor ons en wordt zeer gewaardeerd!

IMWA Kunstwerken

Van 24 januari t/m 23 februari 2024 konden gebruikers feedback geven bij het informatiemodel IMWA Kunstwerken.

Publieke consultaties in de planning

  • IMWA Waterveiligheid
  • IMWA Monitoring, observaties, metingen en monsters