Maak alvast kennis met de nieuwe Aquo Tools

In onze Aquo nieuwsbrief van juni heeft u al kunnen lezen dat het Informatiehuis Water (IHW) nieuwe Aquo Tools ontwikkelt. We doen dit met Linked Data Theatre, een open source applicatie. U kunt nu al de nieuwe Aquo Tools in een testomgeving bekijken en ermee leren werken.

Eén geïntegreerde applicatie voor Aquo
De Aquo-Domeintabellen en het woordenboek (Aquo-lex) komen in de nieuwe Aquo Tools in één systeem. Daardoor wordt het zoeken eenvoudiger. Er is één zoekveld waarmee u in de domeintabellen, het woordenboek en de categorieën kunt zoeken. Bijvoorbeeld: een zoekopdracht op gemaal geeft een lijstje van begrippen en een domeintabel (Waterketenfunctienaam).

We hebben koppelingen tussen de domeintabellen en het woordenboek gemaakt. Vanuit een domeinwaarde kan direct verwezen worden naar een bijbehorend begrip in het woordenboek en omgekeerd. Bijvoorbeeld: de domeinwaarden in de tabel bemonsteringsapparaat verwijzen naar de begrippen uit het woordenboek.

Verwijzingen
In de nieuwe Aquo Tools verwijzen we ook naar andere standaarden. Bijvoorbeeld: het begrip gemaal verwijst ook naar het begrip gemaal in het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW). Met linked data kunnen we deze verwijzingen eenvoudig aan begrippen in de Aquo-standaard toevoegen.

Oude en nieuwe webservices
Ook in de nieuwe omgeving zijn webservices voorzien. Hiermee kunt u domeintabellen automatisch binnen halen met een eigen systeem. Hiervoor komen een SOAP domeintabellenservice en een API beschikbaar.

Overgang van oud naar nieuw
De komende maanden zijn de bestaande Aquo-domeintabellen en Aquo-lex nog leidend binnen de Aquo-standaard. Let op: de nieuwe Aquo Tools kunnen gedurende deze periode achter lopen voor wat betreft aanpassingen in domeinwaarden en begrippen. In de loop van 2019 gaan we over op de nieuwe Aquo Tools. Wij kijken er naar uit om met de nieuwe Aquo Tools te gaan werken. Wij hopen u ook.