FAQ Aquo DS

Meest gestelde vragen over de Aquo domeintabellenservice (Aquo DS). Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze servicedesk.


Wat is Aquo DS?

Aquo DS (Aquo domeintabellenservice) is een applicatie waarin (op termijn) alle Aquo-domeintabellen zijn opgenomen. In deze applicatie kunt u domeinwaarden zoeken en raadplegen die in de verschillende domeintabellen zijn opgenomen. Ook kunt u exportbestanden genereren met geselecteerde domeinwaarden uit een tabel.

Lees meer op de pagina Over Aquo DS.

Terug naar de paginatop

Wat is Aquo DS webservice?

Domeintabellen in verschillende informatiesystemen kunnen automatisch worden gesynchroniseerd met de Aquo DS. Hierdoor wordt het gebruik van de juiste domeinwaarden in elk informatiesysteem gemakkelijk gemaakt.

Lees meer op de pagina Aquo DS webservice.

Terug naar de paginatop

Zijn er handleidingen beschikbaar?

Jazeker, de handleiding Aquo DS is te downloaden op de webpagina Over Aquo DS. De handleiding Aquo DS webservice is te downloaden op de pagina Aquo DS webservice. In deze handleidingen is het gebruik van applicatie beschreven. Heeft u meer hulp nodig neemt u dan contact op met de Servicedesk. Overigens staan op de pagina Downloads alle documenten die te downloaden zijn bij elkaar.

Terug naar de paginatop

Hoe kan ik zoeken in de Aquo DS?

Als u wilt weten in welke domeintabel een domeinwaarde is opgenomen dan kunt u gebruik maken van de zoekfunctie ‘Zoeken over alle domeintabellen'. U vult de zoekwaarde in en de applicatie bekijkt of de zoekwaarde in een domeintabel voorkomt.

Als u wilt weten of een domeinwaarde al in een specifieke domeintabel is opgenomen dan selecteert u eerst de gewenste domeintabel. Vervolgens klikt u op Raadplegen. U vult vervolgens uw zoekterm in het filter in en klikt op het icoontje van het filter met het groene vinkje. Zoekt u alleen geldige domeinwaarden dan laat u het filter staan op peildatum. Wilt u ook vervallen en gewijzigde domeinwaarden terugkrijgen, dan zet u het filter op Historie.

In beide gevallen hoeft u niet de exacte term in te vullen maar kunt u ook gebruik maken van een jokerteken, zie hieronder.

Terug naar de paginatop

Wat is het jokerteken in deze applicatie?

In deze applicatie wordt “*”, het sterretje, gebruikt in de zoekfunctionaliteit. U kunt dit zowel voor als achter de zoekterm zetten.

Terug naar de paginatop

Ik kan een bestaande domeinwaarde niet terugvinden, hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u de domeinwaarde niet kan vinden. Een mogelijke optie kan zijn dat de geldigheid van de domeinwaarde beëindigd is (dit wordt alleen gedaan na consultatie van gebruikers, lees meer op de pagina Aquo-wijzigingen). Vanaf juni 2011 zit er versiebeheer op de domeintabellen. Het filter is zo ingesteld dat standaard alleen de geldige domeinwaarden worden getoond, door het filter op historie te zetten worden ook beëindigde domeinwaarden getoond. Voor de Aquo-domeintabel Parameter wordt sinds 2006 een mapping beheerd tussen historische parameters en actuele parameters. In deze mapping kunt u vinden welke parameter u nu kunt gebruiken voor de uitwisseling. lees meer op de pagina Aquo-mappings.

Terug naar de paginatop

Ik wil een domeinwaarde toe laten voegen aan een domeintabel, hoe doe ik dat?

In de Aquo DS staat op de beginpagina onder “Aanvragen” een link naar een formulier waarmee u een nieuwe waarde voor een domeintabel aan kan vragen. Wees bij het indienen van uw aanvraag zo volledig mogelijk dit zorgt voor een snellere afhandeling. Wilt u meerdere domeinwaarden toe laten voegen aan één of meerdere tabellen dan kunt u ook een mail naar de Servicedesk sturen.

Lees meer op de pagina Indienen wijziging

Terug naar de paginatop

Wat kan ik doen als ik een fout constateer in Aquo DS?

Stuurt u s.v.p. een mailtje naar de Servicedesk met een goede beschrijving van de geconstateerde fout. We stellen dat zeer op prijs! Binnen twee werkdagen zult u van ons een ontvangstbevestiging ontvangen. Uw melding wordt dan in behandeling genomen. Binnen 10 werkdagen ontvangt u een reactie op uw melding.

Terug naar de paginatop

Hoe weet ik welke domeinwaarden recent zijn opgenomen in Aquo DS?

Op de pagina Huidige update wordt maandelijks een overzicht geplaatst met wijzigingen in Aquo DS. Voor een actueler overzicht klikt u op het ‘vergrootglas’ achter de domeintabel. U kunt dan in het zoekscherm de datum invullen vanaf het moment dat u de wijzigingen wilt zien. Door Tabelnaam leeg te laten krijgt u alle domeintabellen te zien waarin een wijziging.

Terug naar de paginatop

Kan het zijn dat er tabellen zijn waar geen domeinwaarden in opgenomen zijn?

Alleen de tabel Grootheid in Aquo DS bevat geen enkele waarde.
De andere domeintabellen die leeg lijken te zijn bevatten alleen historische waarden. U kunt die inzien door in het filter Historie aan te klikken en dan het filter uit te laten voeren. In de betreffende tabel staat dan onder Domeintabellen, Raadplegen bij het kopje “Vervangen door” aangegeven door welke tabel de tabel vervangen is.

Terug naar de paginatop

Hoe achterhaal ik welke domeintabellen van toepassing zijn binnen een specifiek uitwisselmodel?

Om alle domeintabellen voorkomend in een specifiek uitwisselmodel te achterhalen in de Aquo DS moeten de volgende stappen worden doorlopen:

  1. Klik in het beginscherm van de Aquo DS op het icoon met het loepje, achter de dropdownlijst met domeintabellen.
  2. 2. In het scherm dat verschijnt, kies je vervolgens in de eerste dropdownlijst voor “categorie/trefwoord”, waar je vervolgens de naam van het model aanklikt waarin je geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld Aquo Informatiemodellen.
  3. 3. Als laatste klik je links onder op het filter icoon met het groene vinkje. Alle domeintabellen die voorkomen in het door jou gekozen model verschijnen op het scherm.

Terug naar de paginatop