Aquo-begrippen

Let op: de inhoud van deze pagina heeft betrekking op Linked Aquo. Echter is Linked Aquo nog niet in productie genomen; dit gebeurt in de loop van 2019.

In het Aquo-woordenboek staan begrippen, die worden gebruikt in de watersector. Een begrip is een term met definitie. Het woordenboek is allereerst bedoeld om definities en toelichtingen op de domeinwaarden te geven. Domeinwaarden zijn gekoppeld aan de begrippen in het woordenboek. Daarnaast is het woordenboek bedoeld als referentie voor de watersector in het algemeen.

afbeeldingen Aquo-begrippen

U kunt de lijst met begrippen doorzoeken en sorteren op alle kolommen. Door op een term te klikken opent de pagina van het begrip met de definitie en de relaties naar andere termen.

afbeeldingen Aquo-begrippen_2

Begrippen zijn onderling verbonden. Vanuit een begrip kan worden verwezen naar nauwere termen of naar bredere termen. Zo kan een begrip als “kunstwerk” verwijzen naar nauwere termen als “stuw” of “gemaal”. De relaties worden zowel getoond in de tekst pagina van een begrip, als ook in het grafisch overzicht onderaan de pagina over een begrip.

figuur_gemaal

 

Het grafisch overzicht laat u als gebruiker het woordenboek verkennen vanaf een Aquo-begrip. Het begrip van de betreffende pagina staat centraal. Vandaar kunt u als gebruiker verder klikken naar gerelateerde begrippen. Met het “i” symbooltje kunt u meer te weten komen over een begrip, met het vergrootglas vouwt u een begrip open en opent u de relaties van dát object. Een bolletje met een getal geeft een aantal vergelijkbare relaties. Klikken op een bolletje met een nummer vouwt alle gerelateerde begrippen open (deze kunnen daarna niet meer ingevouwen worden).

Mist u een term of object in het Aquo-woordenboek of bent u het oneens met de definitie of omschrijving, dan kunt u een verzoek indienen om deze op te nemen of te laten wijzigen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Indienen wijziging.

Categorieën

Een categorie is een onderwerp. Een begrip kan tot meer dan één categorie behoren. De pagina met de categorieën geeft de lijst met alle gebruikte categorieën weer. Per categorie is het aantal bijbehorende begrippen en het aantal domeintabellen gegeven. Als  gebruiker kunt u de lijst categorieën sorteren op alfabet, maar ook op het aantal begrippen en domeintabellen. Hierdoor kunt u gemakkelijk inzicht krijgen in de meest gebruikte categorieën en in de begrippen die daar onder vallen.

afbeeldingen Aquo-begrippen_3

 

Verwijzingen naar andere woordenboeken

Aquo is niet het enige woordenboek dat relevant is voor de watersector. We harmoniseren de Aquo- standaard zoveel mogelijk met andere standaarden. We zijn in het Aquo-woordenboek begonnen met doorverwijzen naar het Gemeentelijk Woordenboek Stedelijk Water (GWSW) van Stichting RIONED. In een aantal begrippen ziet u een link “gerelateerde term in ander woordenboek”. Deze link verwijst naar de overeenkomstige term in de GWSW-standaard. Zo verbinden we de wereld van gegevens stap voor stap.